top of page

Contaların Faydaları ve Kullanım Alanları


Conta, iki yüzeyin birleşimini kaplayan elastomerik bir kısımdır. Tipik olarak kauçuk, mantar, kağıt, pirinç, çelik ve köpük gibi çeşitli malzemelerden üretilirler. Çok yönlülüğü nedeniyle, bu modüler özellik çok çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Bunlar arasında titreşim önleme, sarma, sanitasyon, gürültü ve sesin azaltılması ve en önemlisi, en yaygın uygulama olan sızdırmazlık yer alır. Gıda üretimi, petrokimya , eczane, su ve elektrik dahil olmak üzere hemen hemen tüm sektörler conta kullanır. Conta ürünlerimadencilik ve derin deniz, kimyasal tolerans, alkali asitler, yüksek sıcaklıklar ve basınç gibi çeşitli koşullara dayanma kapasiteleri ve özelliklerine göre seçilirler. Bir contanın düzgün çalışması ve herhangi bir boşluğu tıkaması için, basınçla sıkılmış bir tapaya izin verecek ve kabın içindekileri sabitleyecek tam bir bariyer oluşturacak şekilde yeterince sızdırmaz hale getirilmesi gerekir. Ayrıca contalar bir uygulamada sert yüzeylere sürtünerek sürtünmeye neden olmalarını engelleyerek hareketli bölümleri korurlar. Elastomerik bir conta, hem gazları hem de sıvıları salınmaya veya girişe karşı kapatan ve iki yüzey arasında bir sızdırmazlık oluşturan bir bileşendir. Deformitelerin doldurulması ve iki yüzey arasındaki ilişki için idealdir.


Yapı Malzemeleri

Contalar farklı ürünlerden yapılmıştır. Kapak contalarının üretiminde en yaygın malzeme çelik iken, kauçuk, silikon, mantar, keçe, nitril, cam elyafı ve teflonlar diğer contalardır. Fiberglas ayrıca aşırı gerilime dayanabileceği için tercih edilir. Fiberglas contaların inç kare başına 2000 libreye (PSI) kadar dayanması alışılmadık bir durum değildir.


Conta Uygulamaları

Conta, kaynak endüstrisinde kullanılan çok önemli bir faktördür. İki veya daha fazla yüzey arasında hava ve/veya sıvı sızıntısını önleyen bir conta oluşturmak için kullanılır. Bununla birlikte, yüzeyler zayıfladığında veya basınç altındayken, bir conta güçlü bir sızdırmazlığın korunmasında faydalı olabilir. Otomotiv motorlarında normalde ateşleme için silindir kafası ile silindirin merkezi arasında bir conta bulunur. Gaz, benzin ve soğutma suyu sızıntılarını önleyen bir kafa contası olarak kurulmuştur. Conta, kaynak endüstrisinde kullanılan önemli bir parçadır. İki veya daha fazla malzeme arasında hava ve/veya sıvı sızıntısını durduran bir bağ oluşturmak için kullanılır. İki yüzey, belirli geliştirme prosedürleri için bir contaya ihtiyaç duymadan kaynaştırılabilir. Yüzeyler zayıflamış veya basınç altında olsa da, sıkı bir sızdırmazlık oluşturmak için bir conta vazgeçilmez olacaktır.


Çeşitli üretim süreçlerinde conta, çeşitli gereksinimlerde üretilebildiği için kilit bir faktördür. Conta içeriği, kimyasal toleransı, sıcaklıklar (veya sıcaklıktaki değişimler), gerilimler, sıvılar, gazlar ve genellikle elektromanyetik veya elektrik güçleri gibi çevresel özelliklere bağlı olarak kurulum için seçilir. Contalar çok tipik parçalardır ve araçlarda, gemilerde, uçaklarda, gemilerde, elektrikli cihazlarda, pompalarda ve daha fazlasında kullanılabilir.




Conta Çeşitleri


  • Spiral Sarımlı Contalar

  • Asbestsiz Contalar

  • Grafit Conta ve Ringler

  • İçi Çemberli Contalar

  • Ondüleli Contalar

  • Ring Coint Contalar

  • Yivli Contalar

  • PTFE Contalar

  • İzolasyon Conta Setleri

  • Kauçuk Contalar

  • Metal Ceketli Contalar




bottom of page