top of page

Alın Kaynaklı Fittinglerin Farklı Tipleri Nelerdir?

Alın kaynağı, boruların ve bağlantı parçalarının uçlarının bir alın kaynağı işlemi ile birleştirilmesidir. Kaynaklı boru bağlantı parçaları ile de bilinir. Eğimli veya düz, normalde 3/4 ”ila 24” boyutlarında sona erdi. ASME B16.9'a göre üretilmiştir. Karbon, alaşım ve paslanmaz çelik gibi çeşitli malzemelerde.



Alın Kaynaklı Bağlantı Elemanları Tipleri


Kullanım ve işlev aralıkları, alın kaynaklı bağlantı parçaları arasında dirsek, tee, redüktör, kapak ve bindirmeli bağlantı saplama ucu bulunur.


Malzeme türleri arasında karbon çeliği alın kaynaklı bağlantı parçaları, alaşım ve paslanmaz çelik alın kaynaklı bağlantı parçaları bulunur.



Alın Kaynaklı Dirsek

Alın kaynak dirseği, boru sistemindeki sıvının yönünü değiştirmek için tasarlanmıştır. Uzun yarıçaplı (LR) ve kısa yarıçaplı (SR) tipe sahiptir ve 45 derece, 90 derece ve 180 derece olmak üzere farklı derecelere sahiptir. Alın kaynaklı dirsek, sıcak presleme veya dövme ile oluşturulan çelik bir dirsektir. Bağlantı şekli dirsek ve çelik boruyu direkt kaynak etmektir. Alın kaynaklı dirsekler, diğer bağlantı türlerine (soket kaynaklı dirsek veya dişli boru dirseği) göre daha çok basınç ve sıcaklığın yüksek olduğu dirsekler için kullanılır.



Alın Kaynaklı Tee

Alın kaynaklı te (eşit te ve indirgeme te) 90 derecelik bir kola ve boru hattı sistemleri için başka bir cihazın montajı için bağlantı sağlayacak bir düz hat borusuna sahiptir. Buttweld tee, petrol, havacılık eczanesi, kimya endüstrisi, metalürji, elektrik enerjisi, askeri endüstri, mühendislik desteği ve diğer endüstriyel boru hatlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.




Alın Kaynağı Azaltıcı Te

T şeklinin yapısı aynıdır, ancak 90 derecelik kolun boyutu düz borunun çapından daha küçüktür. Bu nedenle daha küçük boyutlu bir boru veya bağlantı parçası takmak. Dal çapı, ana çaptan daha küçüktür. İndirgen te, genellikle NPS çapları olarak tanımlanır.



Alın Kaynağı Eşit Te

Eşit te: Üç tee dalı aynı çaplara sahiptir. Düz Tee olarak da adlandırılır.



Alın Kaynak Redüktörü

Alın kaynak redüktör, boru hatlarında iç çapa uygun olarak büyük çaplıdan küçük çaplıya kadar küçültmek için kullanılan bir parçadır. Buradaki redüksiyonun uzunluğu, daha küçük ve daha büyük boru çaplarının ortalamasına eşittir. Burada redüktör difüzör veya nozul olarak kullanılabilir. Redüktör, çeşitli boyutlardaki mevcut boruları veya boru sistemlerinin hidrolik akışını karşılamaya yardımcı olur. Konsantrik ve Eksantrik Redüktör olmak üzere iki tipi vardır.



Konsantrik Giderici

Bu redüktör, çapı merkez hattı etrafında eşit olarak büyüten veya küçülten simetrik ve konik şekilli bağlantı parçalarından oluşur. Örneğin 1” boru ¾” boruya geçtiğinde borunun üstü veya altı düz durmaz. Tek veya çoklu çap değiştiğinde yaygın olarak kullanılır.



Eksantrik Redüktör

Çapı küçülten veya büyüten, ancak merkez çizgisine göre simetrik olmayan konik şekilli bir bağlantı parçası. Bu, boru tesisatı sistemlerinde bir borunun çapını bir boyuttan daha büyük veya daha küçük boyuta indirmek için kullanılır.



Alın Kaynak Kapağı

Alın Kaynaklı Boru Uç Kapakları , boru bağlantı parçalarını kapatmak için genellikle boru ucuna kaynaklanır veya boru ucunun dış dişine monte edilir. Boru hattını kapatmak için işlev, boru tapası ile aynıdır.




Alın Kaynaklı Kaplin

Kaplin, gücü iletmek amacıyla iki şaftı uçlarından birleştirmek için kullanılan bir cihazdır. Kaplinlerin birincil amacı, bir dereceye kadar yanlış hizalamaya veya uç hareketine veya her ikisine birden izin verirken iki dönen ekipmanı birleştirmektir. Bir kuplaj, bitişik parçaların veya nesnelerin uçlarını birleştirmeye yarayan mekanik bir cihaz da olabilir. Kaplin iki ana tipe ayrılır.


Tam Kaplin: İki boruyu veya bağlantı borusunu bir nipele birleştirin.

Yarım Kaplin: Ortak bir uç diğer uç doğrudan çalıştırma borusuna kaynak edilecektir.



Alın Kaynak Nipeli

Nipel, diğer iki bağlantı parçasını bağlamak için genellikle her iki ucunda diş bulunan kısa bir boru parçasıdır. Nipelin uzunluğu genellikle diş kısmı ile toplam uzunluk tarafından belirlenir. Ayrıca, ortasında bir anahtarın kavraması için altıgen bir bölüm olabilir (biz buna altıgen nipel diyoruz) veya basitçe bir boru parçasından yapılabilir.



Alın Kaynaklı Saplama Uçları

Lap ortak saplama ucu, dönen bir yedek flanş desteği gerektiğinde kaynaklı flanşları değiştirmek için kullanılan bir bağlantı elemanıdır. Farklı çaplardaki boruları birleştirmek için kullanılan standart ve standart dışı ANSI ölçülerinde de temin edilebilir.



Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page